četrtek, 9. september 2010

SPREMEMBE in Slivovi cmoki

Pa so prišle. Spremembe namreč. Ko sem se že totalno naveličala vsakdanje rutine. Pridejo, nenadoma. V obliki, ki si je človek najmanj želi.

In tako odhajajo ljudje, ki jih imam rada. Žalost, praznina, negotovost. To je pač življenje. Ljudje se rojevamo in umiramo. Vendar je tako, ko se dogaja tistim ki jih ne poznamo, pravimo : To je del življenja. Ko pa se zgodi nam, se šele zavemo, kako prekleto boleč del je to. Predvsem za nas, ki ostajamo. Naši dve punci sta itak že med svojimi, ki so ju so najbrž veseli. Tukaj pa bolečina, ki reže v srce.
Ampak življenje gre naprej in treba bo oditi po novih tirnicah. 

Pri meni  se spremembe kažejo med drugim tudi v tem,da  malo manj kupujem pripravljene izdelke in malo več sama pripravljam. In ena izmed teh poslastic so tudi Slivovi cmoki. Malo po receptu in malo po svoje.

Za približno petnajst srednje velikih cmokov rabimo : 300g pretlačene skute, 60g stopljenega masla, 2 jajci, 100g gresa, 100g moke, 15 zrelih sliv in ravno toliko sladkornih kock, maslo in drobtine ter sladkor za po vrhu.
Nič hudega, če je skuta čisto suha (domača je bolj suha od kupljene) , ker jo itak stopljeno maslo naredi mehko. Se pravi, skuto zmešamo z maslom, nato dodamo še jajci, moko in gres. Z roko gnetemo, da dobimo čvrsto testo, ki se ne lepi na prste. Dodajamo moko po potrebi. Slive razkoščičimo in damo na sredo sladkorne kocke. V vsako slivo eno :) Slive zavijemo v testo, da se robovi dobro zalepijo, vsako posebej.
Kuhamo jih v vreli soljeni vodi, ki je mora biti toliko da so cmoki pokriti. Če kuhamo sveže, pustimo vreti približno 8 minut. Lahko jih pa damo v skrinjo in potem zmrznjene vremo 20 min.
Maslo razpustimo v ponvi in dodamo-ne preveč-drobtine, pražimo, da lepo porjavijo. Potresemo po kuhanih cmokih, po vrhu potresemo po želji z vanilij sladkorjem in cimetom. Bon apetit!
4 komentarji:

 1. Izgleda slastno (in sigurno je tudi bilo), so se mi kar sline pocedile ;)

  OdgovoriIzbriši
 2. uf, kdaj sem nazadnje delala take dobrote, bi se povabila tudi jaz na cmoke.. smem...

  OdgovoriIzbriši
 3. Mmmm ja dobri so bili....jih mam še nekaj v skrinji tko da lahko ;)

  OdgovoriIzbriši
 4. o njami Majči. a moko si pa belo uporabila?? ;)

  OdgovoriIzbriši